KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Vucage Faezilkree
Country: Mauritania
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 12 October 2011
Pages: 411
PDF File Size: 7.97 Mb
ePub File Size: 18.32 Mb
ISBN: 896-8-12450-227-3
Downloads: 1071
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Taut

Mengikut ahli sejarah YahudiNabi Sulaiman a. Kuil Kedua kemudiannya dibina oleh Herod Agung tetapi selepas kematiannya, kota ini jatuh ke tangan Rom. Walaupun Israel membenarkan penganut agama di Baitulmuqaddis akses ke tempat suci mereka, terdapat banyak kerisauan mengenai beberapa serangan ke atas Masjid Al-Aqsa seperti kebakaran pada tahun yang disebabkan oleh seorang pelancong Australia yang gila.

Diambil daripada ” https: Bahagian baratnya yang meliputi bandar baru menjadi sebahagian daripada Israel manakala Bahagian timurnya termasuklah kota lama Baitulmuqaddis menjadi milik Jordan. Walaupun Al Quran tidak menyebut mengenai nama “Baitulmuqaddis” tetapi hadith ada menyebut mengenainya. Semasa pemerintahan Rommasyarakat Yahudi di Baitulmuqaddis memberontak.

Sejarah Baitulmuqaddis

Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibina. Namun semasa pemerintahan Al-Hakim Amr Allahseorang khalifah kerajaan Fatimiyyahbeliau mengarahkan supaya semua gereja dan rumah ibadat bukan Islam dimusnahkan. Pemerintahan awal Islam juga mewujudkan sebuah tolenrasi di antara kaum.

  HAGI TUDOSE PDF

Orang Yahudi kembali memberontak tetapi berjaya dipatahkan tentera Rom. Daripada Wikipedia, isra bebas. Pemerintahan British menandakan bermulanya suasana kelam kabut di sini. Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka. Beliau seterusnya ditawarkan bersembahyang di dalam Church of the Holy Sepulchre tetapi menolaknya dan sebaliknya meminta supaya dibawa ke Masjidil Aqsa Al Haram Al Sharif.

Namun demikian, Maharaja Byzantine iaitu Constantine membina Baitulmuqaddis sebagai pusat keagamaan Kristian dengan membina Church of the Holy Sepulchre pada tahun masihi. Pendatang-pendatang Yahudi yang mendapat perhatian daripada kerajaan British menyebabkan orang Islam amnya dan orang Arab khususnya mendapat layanan yang tidak adil.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w – Sayid Muhammad Alawi – Google Books

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Akibatnya tentera Rom mematahkan pemberontakan tersebut dan memusnahkan Kuil Kedua orang Yahudi. Yang tinggal hanyalah sebahagian daripada kuil itu yang dikenali sebagai Tembok Barat. Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianMuslim atau Yahudi. Semasa Perang Arab-IsraelMikrajj terbahagi kepada dua. Saidina Umar Al-Khatab secara peribadi pergi ke Baitulmuqaddis untuk menerima penyerahan Baitulmuqaddis kepada kerajaan Islam.

  FUNDAMENTOS ADMINISTRACION ROBBINS DECENZO PDF

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w

Menurut orientalis Barat, Baitulmuqaddis mula menjadi tumpuan selepas Nabi Daud a. Pada israsemasa Perang Enam HariIsrael menawan Baitulmuqaddis Timur dan mula mengambil langkah untuk menyatukan Baitulmuqaddis di bawah penguasaan Israel. Mereka kemudiannya membunuh kesemua penduduk bukan Kristian yakni Muslim dan Yahudi. Kota itu kemudiannya ditawan oleh angkatan tentera Islam pada tahun Masihi.

Pada tahunBaitulmuqaddis jatuh kembali ke tangan orang Kristian sebelum jatuh kembali ke tangan orang Islam pada tahun berikutnya. Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang.

Kerajaan ini kekal sehingga tahun ; Baitulmuqaddis sendiri ditawan oleh Salahuddin Al Ayubi pada tahun Pihak British kemudiannya membina rumah-rumah baru di sini dan menyebabkan Baitulmuqaddis berkembang sehingga luar daripada temboknya. Irak Commons mempunyai media berkaitan Sejarah Baitulmuqaddis.

mmikraj Struktur ini terdiri daripada sebuah batu yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s. Pada tahuntentera Kristian Eropah menakluk Baitulmuqaddis. Dalam projek lain Wikimedia Commons. PBB mencadangkan supaya Baitulmuqaddis berada di bawah pentadbiran antarabangsa.

Orang Yahudi dilarang memasuki Baitulmuqaddis.